Biyometrik Fotoğraf Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Yapılan yasal değişiklik nedeniyle 1 Mart 2005 tarihi itibariyle vesikalık resimlerin biyometrik özelliklere sahip olabilmesi için uyulması gereken bazı kriterler getirildiği dikkatinize sunulur. Vize müracaatı esnasında yeni tarihli, 45×35 mm ebadında, yüzden çekilmiş bir vesikalık resmin ibrazı istenilmektedir. Vesikalık resim ile ilgili talep edilen ve dikkat edilmesi gereken özellikler aşağıda belirtilmektedir.

Biyometrik vesikalık; şu an için sadece Almanya, İngiltere, Yunanistan ve Bulgaristan konsolosluklarınca vize başvurularında istenen özel vesikalık fotoğraf biçimidir, yakın bir zamanda tüm Avrupa ülkeleri için şart olacaktır. Ancak dikkat edilmesi gereken biometrik fotoğraf ebatı 3,5 cmx4,5 cm olmasına rağmen her ülke farklı ölçü ve özellikte vesikalık fotoğraf istemektedir.

Format

Resim üzerinde yüz tam ortalanmış ve çene ucundan saçların başladığı bölgeye kadar sağ ve sol yüz hatları tamamen görünür olmalı. Yüz kısmının yüksekliği resmin yüzde 70 ila 80`ini kapsamalıdır (yüz yüksekliği 32 ile 36 mm arasında olmalıdır). Kişinin yüz kısmı küçültülmeden başı (saç modeli de görünür şekilde) tamamen görünür olmalı.

Keskinlik ve Kontrast

Yüzün her kısmı keskin,net ve kontrastı iyi olmalı.

Işık

Yüze eşit ölçüde ışık yansıtılmalı, refleksiyon veya gölgeler olmamalı. Ayrıca gözler kırmızı çıkmamalı.

Arka Fon

Arka fon tek renk, açık, desensiz (tercihen nötür gri tonda yada beyaz) olmalı. Yüze ve saçlara iyi bir kontrast oluşturmalı. Açık renk saçlarda mümkünse orta tonda bir gri, koyu renk saçlarda açık gri arka fon olmalı. Resim üzerinde sadece kişinin kendisi görülmeli,(başka kişiler veya objeler resimde yer almamalı, özellikle küçük çocuklarda dikkat edilmeli.) Arka fonda gölgeler oluşmamalı, buna uygun olmayan fotoğraflar kabul edilmez.

Resim Kalitesi

Resim yüksek kaliteli kağıt üzerine basılmalı ve asgari 600 dpi de çekilmeli (leke ve bükülmeler olmamalı). Resim üzerinde renkler nötr olmalı ve yüzün doğal renklerini yansıtmalı.

Başın Pozisyonu ve Yüzün İfadesi

Başın öne eğik veya herhangi bir tarafa dönük (yarı profil) olması kabul edilmez. Kişi nötr bir yüz ifadesi ile ağzı kapalı olarak resmi çekilmelidir.

Başın Yönü

Gözler açık, iyi görünür şekilde olmalı. Gözlerin önü saç veya gözlük çerçevesi ile kapatılmamalı ve doğrudan kameraya bakarken resmi çekilmelidir.

Gözlükler

Gözler açık ve net bir şekilde görünüyor olmalı (gözlük camı üzerinde yansımalar olmamalı, renkli cam veya güneş gözlüğü olmamalı). Gözlük camının kenarı veya çerçeve göz önüne gelmemeli.

Baş Örtüsü

Baş örtülü vesikalık resimler genellikle kabul edilmemektedir. Dini sebeplerden dolayı münferit olarak istisnalara izin verilmektedir. Bu durumda yüz, çene ucundan alına kadar görünür olmalı. Yüzün üzerinde gölgeler oluşmamalı.